Weerbaarheid en integriteit

Als medewerker bij de overheid werk je elke dag met de beste bedoelingen. Toch kun je, soms zonder dat je het doorhebt, verstrikt raken in situaties waarin criminelen proberen invloed uit te oefenen. Ze hebben namelijk jouw informatie of jouw besluit nodig om hun ondermijnende activiteiten draaiende te houden. Een vergunning, een subsidie, een gunstige beslissing. En voor je het weet, ben jij onbedoeld een radertje in de criminele machine.

Daarom is het zo belangrijk om alert te zijn op integriteitsschendingen. Denk aan corruptie, omkoping, dubieuze giften, vriendjespolitiek, belangenverstrengeling, misbruik van bevoegdheden of misbruik van informatie. Soms lijkt een kleine gunst, zoals iemand even bijpraten over een bestemmingsplan, onschuldig maar de gevolgen kunnen enorm zijn.

Integriteit draait om bewuste keuzes maken. Daar staan we in deze module bij stil. In de video krijg je een aantal handige tips hoe je met een dilemma om kunt gaan. Bijvoorbeeld aan de hand van verschillende perspectieven. Download het overzicht dat hierbij past.

Download de mindmap voor korte steekwoorden en voor notities.

Bekijk de video

Vragen

Wil je je kennis even snel checken? Beantwoord dan deze twee vragen.

Wat is een voorbeeld van belangenverstrengeling?
Stel: een ondernemer geeft jou een kerstpakket als dank voor ‘goede samenwerking’. Wat doe je?

Welke modules zijn er nog meer?